Детска книжка ли е Хари Потър

"Хари Потър е и за по-големи също. Не случайно в някои страни - като в Англия например има корици и за възрастни. Потър Мания се посещава също от различни по възраст фенове."
   Андрей от Потърмания
 
"Според мен "Хари Потър" е книга за всички, защото засяга теми, които са интересни не само за децата и въобще по-младите, но вълнуват и зрелите хора. В крайна сметка дори само фактът, че книгите се издават и с корици за възрастни, говори за това, че Хари Потър не е просто "малкия магьосник", който занимава "малките деца"."
   Невидимата, гр. София
 
"Книжката няма възрастова граница.Тя може да се хареса и на големи и на малки.Знам,че се харесва на въздрастни хора,хора в зряла възраст.Няма нещо ,което да възспира дадена възраст."
   Наталия Иванова (DEAD*_SOUL!), гр. София
 
"Определено не е.Който иска може да я чете,стига да му хареса."
   Силвина Проданова
 
"Хари Потър си е книга за деца, пише се за деца, но с всяка година аудиторията расте с една година нагоре. Причината е, че сложността и темитеи, които се засягат в книгите са на по-зряло ниво. Освен това Хари Потър се чете и от възрастни. Пример - издават се два вида книги - за възрастни и за деца. Едната е с мека корица, другата - с твърда."
   Владимир Вълчев (Dark_Lord), Палатайн, Ибинойс, САЩ
 
"Не.Много възрастни я четат и доказват ,че и възрастните я харесват."
   Rex Pepino
 
""Хари Потър" е забавна книжка за 1-2 следобеда, не е нещо сериозно като "Хрониките на Амбър например", но не виждам защо да не се чете от възрастни - все пак всеки има нужда да прочете нещо забавно и интересно."
   Есмералда Вихронрав, гр. София
 
"Ами и двете-и за деца и за възрастни...тук няма да намесвам темата за нереалността,ще стане твърде банално...децата я четат,защото искат да се поставят на мястото на героите,и защото на всеки му допада "МАГИЯТА"...кой знае как се кефат като Хари изкрещи "Експелиармус" и Драко падне на земята Smile ...а големите я четат най-вероятно,за да си припомнят и за да не забравят детските си години."
   eXorcist
 
"Книгата определено не е само за деца. Фактът, че я четат и много възрастни сам по себе си е доказателство. Дори е направено издание специално за възрастни - мисля, че щом нещата са стигнали до това стъпало, няма спор - не е просто детска книжка. Вярно, че доста възрастни все още четат детски книжки, за да събудят спомените от детството, но Хари Потър е съвсем нова книга и безспорно буди интерес и у възрастни читатели.
До голяма степен това твърдение се дължи на предубедеността на хората, а пък тя е изградена на базата на филмите. Това е много грешно, защото всички знаем, че филмите далеч не могат да пресъздадат историята от книгата напълно достоверно. Когато някой попита някого за какво става дума в тази книга, получава отговор "За едно малко момче, магьосник", а щом чуе за метли, училище за магия и борба със злото веднага праща Хари Потър в секция "детски книги". Може би до известна степен е детска, но последните романи особено 4-ти и 5-ти далеч не са детски. Въпрос на гледна точка и вкус е, както винаги и на всякъде."
   Луна Лъвгуд




{START_COUNTER}