Вредни ли са книгите и филмите за Хари Потър

"Не, книгите на Роулинг и филмите по тях развиват въображението на хората. Благодарение на нейнете истории, децата почнаха да четат отново."
     администратора на Потърмания - Андрей
 
"Може би вредят,да.Мисля,че това е особено вредно за малките деца.Те не разбират,все още не са вникнали в същността на живота,и мисля че именно това което ще навреди са магийте,които те мислят, че съществуват.Незная,реално погледнато не навсякъде е така и е индивидуално.Има толкова вманячени фенове,които ако да речем в последната книга Хари умре,са способни на самоубийство.Но това е навсякъде..със истинските фенове."
     Наталия Иванова (DEAD*_SOUL!), гр. София 
 
"Ако не бях чела за някои инциденти, бих казала, че книгите и филмите само помагат и е изключено да вредят по някакъв начин. За съжаление обаче не са единици случаите, в които по-малките фенове приемат нещата от историята твърде буквално и си правят опасни опити. Другата вреда поне според мен е вманиачаването до крайна степен, което ми е доста познато - виждаш Хари Потър навсякъде, сравняваш всичко с него, дишаш, ядеш и спиш за него. Отписваш всичко останало или най-малкото го слагаш на далеч по-заден план. Докато в един момент оглеждаш стаята си, окупирана от плакати, списания и играчки "Хари Потър" и си казваш: "Майчице, какви съм ги вършил!" Не мисля, че трябва до такава степен да се вживяваме в историята."
      Невидимата, гр. София
 
"Хари Потър не вреди по никакъв начин на своите фенове. Не виждам с какво една книга за деца може да навреди на някого ! Защо всички говорят така за Хари Потър - поредица ? Във "Влестелина на Пръстените" има МНОГо повече магия и насилие. Да не говорим за Сага за Войната на Разлома."
     Владимир Вълчер (Dark_Lord), Палатайн, Илинойс, САЩ.
 
"Не вреди определено.Който казва това е голям идиот.По мое мнение е,че просто развинтва фантазията им.Аз след като почнах да ги чета нямах никакво въображение,а след като ги прочетох вече мога да си представя абсолютно всичко.Колкото до това със сатанинските работи-пълни глупости.Онея дет го казват просто ги е яд че една жена е успяла да накара сума ти деца(и възрастни) да четат."
     Силвина Проданова
 
"Да,например на мен ми беше страшно вреден...въведи ме в един нереален и измислен свят,който продължи съществуването си със самото ми присъствие в този форум.Също така някои деца го приемат насериозно и започват да идоалиизрат определен герой-това си е огромна грешка...;+това той е вреден за тези,които нямат личен живот-нали знаеш,пак тази работа с нереалността...живеят в измислен свят и се затварят в себе си.Хубавото е,че развива фантазията им."
     eXorcist
 
"Хари Потър абсолютно не е вредна книга. Разбира се, тя е за хора, които предпочитат такъв стил книги-фентъзи. Не ми е ясно, защо нападки има само към нея, може би защото е нова и много харесвана... Нека бъдем честни, всичко ново и харесвано до такава масова степен се гледа под лупа за дефекти и негативни влияния. Защо не обвинят други писатели и други книги? Има ужасно много книги за магии, вещици и митични същества. Може би авторите си имам изграден авторитет и за това творчеството им не се преценява толкова критично.
Забелязвала съм много гневни стаии на тема "Хари Потър влияе лошо на детето ми, то скочи от масата с метла"... Това вече е въпрос до възпитание. Родителите явно не полагат достатъчно грижи за децата си и щом се случи нещо по явна тяхна вина, не искат да бъдат обвнинени като лоши родители и прехвърлят вината на една невинна книга. Много се възмущавам от такива родители. Нима не могат да обяснят на детето си, че това са просто филми и книги? Децата им не вярват в Дядо Коледа, но вярват в Хари Потър, така ли? Това е просто нелепо!
Хари Потър ще се превърна в класически роман, но трябва време хората да го оценят. Наистина, творбата не е със свръх художествена стойност, но е добра, добре замислена и увлекателно написана. Вредна - в никакъв случай! Просто недооценена."
      Луна Лъвгуд
 
"Разбира се, че не вреди! Струва ми се всички деца са достатъчно умни, за да разберат, че не могат да се качат на кухненската метла и да полетят или да идат на гара "Кингс Крос" в Лондон, да се засилят между перон 9 перон 10, за да се озоват на перон 9 и три четвърти... Никое дете не вярва истински, че могат да се правят магии, за да се опита да направи "Многоликова отвара"... Това, че "Хари Потър" вреди са измисли на църквата, която само дебне да обяви, че нещо идва от ада и е грешно. Струва ми се, че духовниците ги е яд, че има по-голям шанс децата да повярват Хари Потър отколкото в Бог... За мен обявяването на "Хари Потър" за вреден е проява на изключителен инфантилизъм."
      Есмералда Вихронрав, гр. София
 
"Не-с какво може да навреди на човек-само не трябва да преживяваш нещата твърде сериозно."
      Rex Pepino 
 



 




{START_COUNTER}